Vița de vie albă de masă


Vița de vie Aromata de Cserszeg
Caracteristici:

Soi foarte vechi, originar din Asia Mica, apartinand sortogrupului Razaki sau Rozaki. A patruns in Europa cu cca 300 de ani in urma, mai intai in Italia, apoi in Franta. In Franta a fost importat din regiunea Beyrouth de catre un negustor de matase (anul 1833); cum nu se cunoaste numele soiului, a fost denumit Dattier de Beyrouth de la forma boabelor - forma de curmala. La noi a fost adus din Bulgaria, unde este considerat a fi soi autohton (Bolgar).

Soi foarte viguros, cu perioada de vegetatie 180-210 zile si cerinte ridicate fata de temperatura (peste 38 grade C temperatura globala).

Fertilitatea mijlocie (60-65% din lastari sunt fertili) si productivitatea mare. Mugurii fertili sunt situati spre mijlocul coardei intre ochii 7-15, insa fertilitatea maxima se evidentiaza intre ochii 10-15.

Emite foarte putin lastari pe lemnul batran, de accea butucii se refac greu in urma accidentelor climatice.

Dezmugureste tarziu, in a doua parte a lunii aprilie. Infloritul se declanseaza devreme, la sfarsitul lunii mai si se prelungeste mult pe durata a 8-10 zile.

In timpul infloritului necesita multa caldura (temperaturi de 18-20 C), pentru a se asigura o buna legare a florilor.

Parga strugurilor incepe in prima decada a lunii august, iar maturarea decurge lent pana la finele lunii septembrie-inceputul lunii octombrie.

Rezistente biologice: slaba la ger (-16C, -18C), la mana, la oidium, antracnoza, cancerul bacterian; buna la seceta si putregaiul cenusiu al strugurilor.

Maturarea strugurilor in epoca V-VI, la 4 saptamani dupa Chasselas, iar in sudul tarii, maturarea strugurilor are loc mult mai devreme: 1 - 15 septembrie.

Strugurii sunt foarte aspectuosi, cu durata lunga de conservabilitate pe butuc (30 - 40 zile), rezistenta foarte buna la transport si pastrare peste iarna.

Acumuleaza cantitati mijlocii de zaharuri 163 - 165 g/l, iar aciditatea ramane echilibrata, 4.5 - 5.5 g/l H2SO4.

Productiile de struguri sunt mari, de pana la 20 - 24 t/ha, din care productie marfa 75 - 83%.


Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Riesling Italian
Caracteristici:

Soiul este considerat a fi cel mai universal din cele peste cinci mii de soiuri de masa catalogate de ampelografi.

Este in acelasi timp soiul de referinta, pentru epoca de maturare a celorlalte soiuri existente in cultura.

Datorita epocii de maturare si insusirilor de productivitate, este preferat de catre viticultori si consumatori.

Soi foarte vechi, cunoscut inca din anul 1200.

Exista un grup de Chasselas : Chasselas blanc, Chasselas dore, Chasselas rose, Chasselas violet, Chasselas Queen Victoria, Chasselas Masque, Chasselas persille sau Chasselas Ciuotat, etc. Cel mai valoros ramane soiul Chasselas Dore care s-a raspandit in toate tarile viticole din lume, devenind soi cosmopolit.

Strugurii sunt de marime mijlocie, cilindro-conici, cu prima ramificatie a ciorchinelui transformata intr-un carcel de 2-3 bobite. Bobul este sferic, de marime mijlocie, culoare verde-galbuie (aurie), cu pete ruginii pe partea insorita. Pulpa semicrocanta, suculenta, cu gust specific soiului (gust de Chasselas).

Soi cu perioada de vegetatie mijlocie 150-160 zile, timp in care necesita 28-30 C temperatura globala.

Are vigoare redusa, fertilitate si productivitate mare (75-80 % lastari fertili), numarul de inflorecente pe lastar fiind in medie de 2-3.

Dezmugureste devreme, in prima decada a lunii aprilie, infloritul are loc asemenea devreme, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, iar maturarea deplina a strugurilor se realizeaza in epoca a III-a.

Soiul emite cu usurinta lastari din lemnul batran multianual, incat butucii se refac rapid in urma accidentelor climatice.

Rezistente biologice : buna la ger (-20,-22 C) si la seceta, foarte sensibil la mana si eutipoza, toleranta la oidium, putregaiul cenusiu si la moliile strugurilor.

Avand plasticitate ecologica mare, se adapteaza conditiilor climatice din toate regiunile viticole ale tarii.

Cele mai bune rezultate se obtin in zonele colinare subcarpatice, cu expozitii insorite si soluri scheletice.

In zonele de ses cu soluri fertile, valoarea comerciala a strugurilor scade : strugurii raman de culoare verde, sunt desi la boabe, iar pulpa devine zemoasa.

In podgoriile din sudul tarii, soiul Chasselas Dore realizeaza maturarea de consum a strugurilor mai devreme, la sfarsitul lunii august- inceputul lunii septembrie; in celelalte zone viticole, intre 10 - 15 septembrie.

Productiile de struguri sunt mari, pana la 20 t/ha si chiar mai mult, din care productia marfa 70-80%. Strugurii acumuleaza cantitati mijlocii de zaharuri (150-160 g/l), in contextul unei aciditati echilibrate de 4.5-5.5 g/l H2SO4. De accea se pot vinifica, obtinandu-se vinuri usoare de masa, foarte echilibrate.


Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Arkadija
Caracteristici:

Strugurii Arkadia fac parte din categoria strugurilor de masa. Arkadia (Moldova x Cardinnal),este un soi timpuriu cu epoca de coacere la inceputul lunii august,cu crestere medie sau viguroasa.

Strugurii pot fi mari sau foarte mari 500-700g,cu bobul ovoid,de culoare alba,cu gust placut,pulpa crocanta.Este un soi rezistent la mana,putregai si suporta geruri de pina la -21C.

Soiul este foarte roditor,predispus la supraincarcare ceea ce impune normarea inflorescentelor pe butuc si inlaturarea lastarilor slab dezvoltati. In conditiile unei bune ingrijiri,strugurii pot atinge 2kg,iar boabele 12-14g.


Portaltoi: SO4


Vița de vie ANGELA
Caracteristici:

Soi rezistent la boli si putregai,cu crestere de vigoare medie,nepretentios fata de sol si factorii de mediu.

Strugurii sunt mari 350-400g, cu bobul mare oval, usor alungit, de culoare alba, coaja subtire, crocanta, gust bun. Epoca de maturare sfarsit de septembrie-inceput de octombrie.


Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie PERLA DE ZALA
Caracteristici:

Soi cu caracter mixt masa / vin, cu vigoare mijlocie de crestere si perioada scurta de vegetatie.

Are rezistenta buna la putregaiul cenusiu, si tolerant mijlocie la ger si seceta, rezistenta buna la mana, slaba la fainare.

Este foarte productiv 15-16 t/ha, iar la maturitatea deplina acumuleaza 180-190 g/l zaharuri, aciditatea totala a mustului fiind de circa 4,5-5 g/l H2SO4.

Strugurii sunt mijlocii, cilindro-conici, semicompacti, mari (250-300g), au codita lunga, se recolteaza usor.

Bobul mijlociu (3 - 3,5 g) , sferic usor ovoid, cu pielita subtire de culoare galben-verzui, pulpa semizemoasa ,discret aromata.


Epoca de coacere: incepe de la mijlocul lunii august.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie PERLA DE ZALA
Caracteristici:

Soi interspecific, rezistent, cu crestere viguroasa, nepretentios fata de sol si factorii de mediu. Rezistenta foarte buna fata de boli si mucegai. Pretabil la BIO-cultivare.

Strugurii sunt foarte mari (500-600g), cu boabe mari, atractive, galben-auriu, cu gust placut, dulce, usor acidulat.

Epoca de maturare, inceput-mijloc de septembrie.

Soiuri de vita de vie cu rezistenta biologica. Strugurii sunt una dintre cele mai gustoase, cele mai sanatoase, cele mai hranitoare fructe, insa ca si cultivare este o planta care necesita foarte multe lucrari de prevenire si combatere a bolilor si a daunatorilor, prin folosirea pesticidelor si a insecticidelor, substante care dauneaza grav organismului uman.

Prin soiuri de vita de vie rezistente se inteleg soiurile care prezinta o rezistenta superioara la principalele boli criptogamice: mana si fainarea si astfel se pot cultiva cu tratamente minime (2-3) sau deloc.In acest mod putem consuma, copii, adulti, bolnavi, fructe sanatoase de la mijlocul verii pana toamna tarziu.

Aceste soiuri sunt nepretentioase fata de sol, se pot cultiva oriunde, au o crestere viguroasa, cu o productie mare de struguri, ceea ce impune asigurarea unor conditii de hrana (fertilizare) si de umiditate in sol, care sa satisfaca integral cerintele mari ale acestor vite. Rezistenta la ger a soiurilor din aceasta grupa, este in general mai mare decat a celor nobile.

Productia acestor soiuri este considerat de regula ca "produs ecologic", astfel putem avea pe masa un fruct ecologic, un must ecologic, un vin ecologic si putem duce o viata mai sanatoasa.

Plantarea soiurilor rezistente este ideal pentru cei care nu au timp in fiecare zi sa se ocupe cu cultivarea vitei de vie, dar totusi doresc un fruct sanatos si gustos pentru familie si in special pentru copii. Ne place sa ne mandrim cu fructele produse de noi, care sunt intotdeauna cele mai gustoase si despre care stim ca nu sunt supra-tratate, deoarece acest lucru depinde numai de noi. Valoarea inestimabila a soiurilor rezistente de vita de vie care produc struguri de masa, consta in faptul ca in perioada de coacere strugurii nu trebuie stropiti cu nici o substanta, deoarece nu este nevoie. Astfel se poate cosuma si savura incredibila bogatie a acestor fructe in vitamine si minerale atat de necesare organismului uman.


Portaltoi: SO4


Vița de vie SUZY
Caracteristici:

Soi recomandat pentru consum in stare proaspata care atinge maturitatea in a doua jumatate a lunii septembrie.

Ciorchinele este mare, cu boabele alungite si deschise la culoare (aproape albe). Este un soi apreciat de colectionarii de soiuri.


Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie EVA
Caracteristici:

Strugurii incep sa se matureze de la inceputul lunii august pentru a putea fi recoltati in a doua jumatate a lunii.

Soiul are o vigoare de crestere moderata spre puternica, nu este exigent la locul si tipul de sol in care se planteaza, putin sensibil la ger.

Boabele nu sunt susceptibile la putrezire. Ciorchinii sunt mari, cantarind in medie 420 grame.

Boabele sunt mari, ovale, albe aramii, avand pielita subtire, pulpa aromata si seminte abia vizibile.


Portaltoi: SO4


Vița de vie COMOARA PANONIEI
Caracteristici:

Soi cu vigoare foarte mare. Corzile sunt brun-galbui, cu internoduri de lungime medie. Mugurii sunt mari, glabrii. Frunzele sunt de marime mijlocie, verzi inchise.

Fructifica abundent, este foarte predispus la formarea fructificatiilor secundare, insa acestea se matureaza in fiecare an. Nu este pretentios fata de sol, insa este sensibil la inghet. Suporta seceta, este putin sensibil la putregai. Boabele sunt sensibile la presiune, lovituri, fapt ce cauzeaza probleme la transport.

Strugurii sunt mari (180 g), cu desime mijlocie a boabelor. Boabele sunt mari, ovale, alb-verzui, la maturitate galben-ruginii, cu coaja groasa, dar frageda. Pulpa este tare, crocanta.


Epoca de coacere: de la sfarsitul lunii august, inceputul lunii septembrie.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie REGINA VIILOR
Caracteristici:

Este un soi de masa rezistent la boli si putregai,cu crestere de vigoare medie,nepretentios fata de sol si factorii de mediu.

Strugurii sunt mari 350-400g, cu bobul mare, oval usor alungit,de culoare galben-auriu,coaja subtire,gust bun.

Datorita rezistentei fata de boli ,se poate cultiva si ca produs BIO, cu tratamente minime.


Epoca de coacere: inceput de septembrie.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie REGINA VIILOR
Caracteristici:

Soi de vigoare mijlocie spre mare, cu corzi putine, de culoare brun deschise. Internodurile sunt lungi, cu muguri mari, glabrii.

Frunzele sunt mari, lucitoare, verde-deschise. Fructifica foarte abundent, producand deseori o fructificatie secundara. Este foarte sensibil la ger si sensibil la seceta. Boabele crapa usor, fiind predispuse la putregai.

Strugurii mari (200 g), au boabele dispuse compact pe ciorchine. Boabele sunt mari, ovale, alb-galbui, pe partea insorita au culoare aramie, au coaja subtire. Pulpa este carnoasa, zemoasa, cu gust muscat.


Epoca de coacere: mijlocul lunii august.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie MUSCAT DE POLOSKEI
Caracteristici:

Este un soi de vigoare mare, cu corzi lungi. Frunzele sunt mari, lucioase, de culoare verde inchis.

Strugurii sunt mari (420 g), cu boabele dispuse rar pe ciorchine. Boabele sunt mari (4,1 g), putin alungite, usor brumate, galben-verzui. Coaja este tare, pulpa dulce, cu gust tamaios, cu seminte mici. Se coace la mijloc de septembrie, fructifica abundent. Este rezistent la ger, dar prefera pozitiile insorite si adapostite.

Este foarte rezistent la micoze, boabele nu putrezesc. Se poate cultiva si fara tratamente. Avand o crestere viguroasa necesita taieri atente.


Epoca de coacere: mijlocul lunii august.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie PALATINA
Caracteristici:

Vigoare mijlocie sau mare, cu corzi multe, semierecte. Frunzele sunt mari, verzi deschise. Are perioada de vegetatie scurta. Este rezistent la ger si mijlociu rezistent la seceta. Nu este sensibil fata de boli.

Strugurii sunt mari (200-250 g), cu boabele asezate des pe ciorchine. Boabele de marime mijlocie sau mare, alungite, galben-aurii. Coaja este mijlociu de groasa. Pulpa este zemoasa, crocanta, cu gust muscat.


Epoca de coacere: inceput de august.

Portaltoi: SO4


Vița de vie TEREZA
Caracteristici:

Strugure de masa, se preteaza pentru gradini mici, bolti si la sol.

Strugurii pot ramane mult timp pe vrej, productie mare. Se coace la mijloc sau sfarsit de septembrie. Potrivit pentru consumul de iarna.

Ciorchine: mare, 220gr, este relativ indesat. Bobul: mare, 4.9gr, alungit, alb-galbui, coaja subtire, miezul este crocant, gust acidulat, gust de muscat.


Portaltoi: SO4


Vița de vie TEREZA
Caracteristici:

Vigoare mare, corzile sunt drepte, de culoare brun-violaceu, cu internoduri lungi. Frunzele sunt de marime mijlocie-mare, pentagonale, verzi deschise. Fructifica abundent, fara a necesita multe lucrari in verde.

Este foarte rezistent fata de ger si destul de rezistent fata de boli. Necesita doar 2-3 tratamente. Strugurii foarte mari (250-300 g), lungi, ramificati, cu boabele dispuse rar. Boabele sunt de marime foarte mare (5,6 g),ovale, verzi-galbui, pe partea insorita cu nuante rosiatice, usor brumate. Coaja nu foarte groasa, tare. Pulpa este tare, cu samburi


Epoca de coacere: mijloc de septembrie.

Portaltoi: SO4


Vița de vie FAVORIT
Caracteristici:

Soi de vigoare mare, cu putine corzi pe butuc. Frunza de marime mijlocie-mare, de culoare verde deschis. Este foarte productiv. Este sensibil la inghet. In cazul folosirii excesive a nitratilor, devine foarte sensibil la fainare.

Strugurii de marime mijlocie-mare (200-250 g), cu boabele asezate compact. Boabele sunt mijlocii-mari (4,3 g), rotunde, de culoare alb-galbuie. Coaja este subtire, pulpa tare, cu gust bun, usor aromat. Samburii sunt mici.


Epoca de coacere: inceput de august.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie CORNIOLA BIANCA
Caracteristici:

Varietate antica si rara de struguri de masa, foarte valoroasa. Strugurii sunt de forma alungita, usor asimetrica cu bobul foarte alungit, de culoare galben - rozaliu, cu gust foarte dulce, crocanta si suculenta.

Perioada de maturare: la jumatatea lunii septembrie.


Portaltoi: S04


Vița de vie ITALIA
Caracteristici:

Soi creat in Italia de catre amelioratorul ANTONIO PIROVANO in anul 1911, prin hibridarea soiurilor Bicane x Muscat de Hamburg. S-a urmarit obtinerea unui soi pentru struguri de masa cu boabe mari, albe si gust de muscat. Soi viguros cu perioada lunga de vegetatie (190-200 zile) si cerinte mari fata de temperatura, peste 17 grade C temperatura utila.

Fertilitate mijlocie, 57-60% lastari fertili si productivitatea mare. Fenofazele de vegetatie : dezmugurire mijlocie, periaoda 10-20 IV; parga strugurilor se declanseaza la inceputul lunii august; procesul de maturare decurgand lent, pana la sfarsitul lunii septembrie (epocaVI).

In timpul infloritului necesita temperaturi ridicate de 18-20C, altfel soiul este predispus la margeluire. Toleranta slaba la ger (-14,-18C);foarte sensibil la mana si oidium; sensibil la atacurile acarienilor si moliilor strugurilor; sensibil la seceta.


Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie VICTORIA
Caracteristici:

Soi hibrid obtinut prin incrucisarea soiurilor Cardinal x Azuf Ali alb. Hibridarile s-au efectuat in cadrul I.C.H.V Bucuresti, de catre Victoria Lepadatu. Lucrarile de selectie au continuat la Statiunea de Cercetari Viticole din Dragasani, soiul fiind omologat in 1978.

Este una din cele mai valoroase creatii de soiuri romanesti petru struguri de masa. Se impune prin timpurietate, dar mai ales prin aspectul foarte frumos al strugurilor si prin productivitaea ridicata.

Ca genotip intruneste insusirile de heterozis, in ceea ce priveste marimea strugurilor si boabelor, acestea fiind net superioare celor intalnite la soiurile parentale.

Victoria este un soi cu vigoare mijlocie spre mare, fertilitate buna (63 – 73 % lastari fertili) si productivitate foarte mare, datorita marimii strugurilor. Rezistente biologice : buna la ger (-18C -20C) si la seceta; se comporta bine fata de brumele si ingheturile de primavara, datorita dezmuguririi tarzii; rezistenta mijlocie la boli si daunatori.

Soiul Victoria se cultiva cu rezultate bune pe tereurile fertile de la baza versantilor, cu soluri bine drenate.

Maturarea strugurilor are loc in epoca a II-a, durata de conservabilitate a strugurilor pe butuc este mare, de cca 30 zile. Productiile la struguri sunt mari, de peste 16 – 18 t/ha, din care productie marfa 83-85 %. La maturitatea de consum, strugurii acumuleaza 140-150g/l zaharuri, iar aciditatea este relativ scazuta.


Portaltoi: SO4


IMPORTANT! Schema de tratament fitosanitar anual pentru vita de vie
Trandafiri

Ciumbrud Plant

Str. COLINEI, Nr. 25, CIUMBRUD, Jud. Alba
N.R.C: J01/330/2005
CUI: R017364510
Administrator: Bakk Emeric Levente
Telefon: 0258 865 188
Tel./Fax: 0258 866 111
Mobil: 0722 672 725
Mobil: 0735 191 401
E-mail: ciumbrudplant@gmail.com
Web: www.ciumbrudplant.ro
Magazin Online: www.4garden.ro